2011-10-06
 13:59:00

4 sorters kakor

förmiddagen har det bakats som aldrig förr.
Bregottkakor
Schackrutor
Gaffelkakor
Brysselkex
Det blev en hel del:)
Minttoppar och bullar får vänta till i eftermiddag/imorgon då mjölet tog slut.
Illa att inte kolla upp det innan jag åkte och handlade
Men så är det ibland.


Nu är tre kakburkar fyllda till bredden.
Jag hoppas det räcker ett tag nu om inte T är där och tjuvsmakar allt för mycket



Bregottkakor
300 gram bregott (normalsaltat)
1½ dl strösocker
2½ dl majzenamjöl
1 tsk bakpulver
3 dl mjöl

Rör ihop bregott och socker, tillsätt sedan resten och blanda till en jämn smet.
Klicka ut i små kakformar (ej för mycket då det kan rinna över)
Sätt ugnen på 150 grader och grädda i ca 25 minuter.
Låt svalna innan du tar i dem för annars går de sönder.



Schackrutor, brysselkex och gaffelkakor gjorde jag av en och samma deg.
Grundreceptet:
200 gram smör
1 dl socker
4½-5 dl mjöl

Blanda ihop alla ingredienser.
Dela degen i två delar.
I den ena delen tillsatte jag
2 tsk vaniljsocker och arbeta in det i degen.

Andra degen:
2 msk kakao som du arbetar in i degen.
Låt sedan de två degarna stå kallt i minst 30 minuter

Brysselkex:
Dela vaniljdegen i två bitar och använd den ena till brysselkex (spar den andra till schackrutorna)
Rulla ut degen så den är ca 4 cm bred,
rulla den i strösocker som du färgat med några droppar hushållsfärg.
Skär sedan ca 1 cm skivor.
Grädda i 175 grader i ca 10 min.

Gaffelkakor:
Dela kakaodegen i två bitar och ta den ena till gaffelkakorna (spar den andra till schackrutorna)
Sedan är det bara att rulla små bollar och lägga ut på en plåt,
lägg de inte för nära då de flyter ut lite när de gräddas.
Sedan är det bara att ta en gaffel och "platta" ut bollen lite.
Grädda i 200 grader ca 8-10 min.

Schackrutor:
Ta de kvarvarande degarna.
Dela vaniljdegen i två bitar och rulla ut till två jämna längder ,
gör likadant med kakaodegen.
Lägg sedan en ljus längd intill en mörk längd,
tryck ihop dem lite försiktigt,
lägg sedan på ett lager till, men byt den här gången plats på den mörka och den ljusa längden,
på så sätt får du schakrutor.
Tryck samman dem så det bildas en fyrkant.
Skär dem ca 5 mm tjocka och lägg på en plåt.
Grädda i 200 grader ca 8-10 min

(Dock blev mina schackrutor inte så bra den här gången, men vad gör det,
det är bara en del av charmen när det är hembakat)



KOMMENTERA DETTA INLÄGG:

« NAMN Spara info?

« E-POST (publiceras ej)

« URL

Kommentar: